Over de minimalist

Over de minimalist

Mijn naam is Monique (1969), reiziger, natuurliefhebber, webcoach en de minimalist. Met mijn blog wil ik je graag informeren over het minimalisme en inspireren om eens goed te kijken naar wat je nu ├ęcht nodig hebt om een gelukkig, liefdevol, bevredigend, overzichtelijk en stressvrij leven te leiden.


Toen ik me een paar jaar geleden bewust in het minimalisme ging verdiepen kwam ik erachter dat ik eigenlijk al vrij minimalistisch ingesteld was :-)


Kleding & fast fashion

Zo heb ik al van kleins af aan een hekel aan kleding kopen gehad. Mijn moeder heeft het heus geprobeerd maar ik had er altijd na 5 minuten al genoeg van. Veel kleding had ik dan ook niet en wat ik had was favoriet. Dat werd gedragen tot het 'op' was en dan moest ik er helaas weer op uit om nieuwe te kopen.


Ik snapte niks van mode en trends en wilde daar ook niet aan mee doen. Geef mij maar casual in onopvallende kleuren (zwart, beige, grijs en jeans). Ik zei weleens gekscherend dat ik de meest kleurloze kledingkast van Nederland had.


Soms kreeg ik weleens wat van shoppende vriendinnen die snel uitgekeken waren op kleding die ze kochten en daar was ik altijd heel blij mee, hoefde ik er niet op uit. Later ben ik ook kleding gaan kopen bij de kringloop, gemotiveerd door het principe dat 'alles er al is' en zeker ook door de verschrikkelijke wantoestanden die plaatsvinden in de 'fast fashion industrie'.


Leven in een consumptie maatschappij

Ook merkte ik dat ik door de jaren heen steeds meer aversie begon te krijgen tegen het hele principe van de consumptiemaatschappij waarin we leven. De marketingmachines draaien overuren om ons te overtuigen items te kopen waar we echt niet zonder kunnen. Die ons gelukkiger maken, het gevoel geven erbij te horen, en ons leven makkelijker maken. En nu ergens in een doos op zolder of in de schuur wonen, al jaren onaangeraakt.


Als iets kapot ging dan bedacht ik of ik het moest vervangen of ook wel zonder kon. Zo heb ik 1 keer een magnetron aangeschaft, die 11 jaar meegegaan is en die ik nooit meer vervangen heb toen die er de brui aan gaf.


Ik kocht voornamelijk alleen nog maar dat wat ik echt nodig had en dan ook het liefste van een goede kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat je beter wat meer geld uit kunt geven aan iets waar je echt blij van wordt en wat veel langer meegaat dan aan prul spul waar je de afvalberg veel sneller groter mee maakt.


Steeds minimalistischer

En zo sloop langzamerhand het minimalisme mijn leven binnen. Ik kreeg hierdoor meer ruimte (letterlijk en figuurlijk), overzicht en vrije tijd. Uiteindelijk heb ik zelfs 98% van mijn spullen weggedaan mijn huis verkocht en heb ik een camperbus gekocht om vanuit te wonen, werken en reizen.


Ik heb alleen nog maar dat wat ik echt nodig heb, geen plek om voorraden aan te leggen, veel overzicht en een berg aan vrije tijd omdat ik bijna niets meer hoef te onderhouden. Tijd die ik kan besteden om dat te doen waar ik echt blij van wordt: in de natuur zijn, fietsen, lezen en tijd doorbrengen met mijn dierbaren.


De minimalist, het blog

In dit blog kun je lezen over alle facetten van het minimalisme en deel ik ook mijn eigen ervaringen. Het is een mooie reis naar steeds meer rust en aandacht voor alles wat er echt toe doet. Je kunt niet reageren op de blogposts zelf, maar als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt mag je me altijd mailen op [email protected].


Ik wens jou een hele mooie reis!


Monique